Rasen

 

Välkommen till Haragården

&

Schappetorpets kennel

 

Schapendoes

 

Den nederländska rasen Schapendoes är en vallhund som i början av 1900-talet användes på de Holländska herdarna och än i dag uppskattas den för sitt outtröttliga vilja att arbeta, betesmarkerna ligger ofta ensliga och det krävs att hunden har stor uthållighet, är smidig och snabb. Lika viktigt är det att den är intelligent, modig och agerar självständigt. Rasen passar till många olika ändamål som tex. lydnad, agility, spår, sök, rallylydnad mm. Men också en underbar familjehund då den älskar sina människor och att få vara med på alla våra upptåg.

 

Hälsa & Avel

 

Schapendoes är en frisk ras så det är mycket viktigt med vilka hundar som används i aveln så det fortsätter att vara så, det finns inga krav på uppfödningen av Schapendoes i Sverige så desto viktigare att kolla höfter, armbågar och ögon mm.

Hundarna vi använder i avel ska följa rasstandarden.

Innan vi parar våra hundar vill vi att de ska vara röntgade HD A eller B /ED ua 0

Ögonlysta ua och testade för g-PRA

 

Pälsvård

 

Pälsen hos en vuxen schapendoes är mycket lätt att sköta men från att de är ca 9 mån börjar de fälla sin valppäls och kräver då nästan daglig kammning/borstning. Börja därför tidigt med din valp med både hantering och kammning för att det ska gå lättare då tovorna dyker upp.

 

De kan vara mycket smutsiga efter en tur ute på grusiga vägar eller i skogen med massa grenar osv. men man behöver inte duscha och schamponera i tid och otid, våra hundar får ligga i hallen o torka och efter dom blir det en hög med grus och grenar (grenar kan man få dra ur eftersom de kan snurra in sig i pälsen). Tvätta en tovig hund kan nog vara bland det värsta du kan göra, det blir som när man tovar ull då har man såpa och vatten och det blir till en kaka istället...

 

Vi visar gärna hur pälsen ska skötas, gärna innan det blivit för mycket tovor!

 

Lycka till med er Schapendoes, denna underbara hund!!